Vett och etikett på begravning


Har du blivit inbjuden till att gå på en begravning? Då har du kommit helt rätt. Vi kommer gå igenom allt du bör veta om vad gäller vett och etikett på begravning. Du får tips och vägledning i hur du bör tänka kring allt ifrån klädsel och gåvor till hur du förväntas uppföra dig för att visa respekt för den avlidne och de nära anhöriga. Det är trots allt en mycket personlig och känslofylld ceremoni du blivit inbjuden till – där vill du göra rätt!


Klädkod och klädsel

Om det finns specifika önskemål eller riktlinjer kring hur du bör klä dig inför begravningen kommer detta att stå i inbjudan eller dödsannonsen, så som att du ska klä dig i ljusa färger eller ”klä dig somrigt”. 

Finns det ingen specifik klädkod angiven är det klassiska begravningskläder som gäller. Det vill säga att du klär dig fint i mörka eller dova färger, framförallt om det rör sig om en traditionell kyrklig begravning. 

  • Klassiska begravningskläder för män är:

Svart eller mörkblå kostym, vit skjorta och svart eller vit slips (beroende på din relation till den avlidne). 

  • Klassiska begravningskläder för kvinnor är:

Kjol, klänning eller långbyxor med en fin blus, antingen i svarta, mörkblå eller gråa toner. 


Gåvor och blommor

Inom vett och etikett på begravning ingår även att man ska göra rätt val när det kommer till att skicka eller ta med sig någon gåva eller blomma. Detta kallas i andra ord för att ”ge sina kondoleanser” till de nära anhöriga, och att man visar respekt och omtanke för den avlidne. 

Om den avlidne är en nära anhörig till dig, så som en familjemedlem, släkting eller vän, bör du ha med dig någon form av gåva eller blomma till begravningsceremonin. Kan du inte närvara vid begravningen rekommenderas att du skickar någon form av gåva till platsen. Se över om de som anordnar begravningen har några önskemål kring gåvor, blommor, etc. 


Datum, tid och plats

Har du blivit inbjuden till en begravning är det av högsta vikt att du tar reda på vilket datum, vilken tid och vilken plats som gäller för ceremonin. Det anses som otroligt oartigt och respektlöst att komma för sent, och har du anmält din ankomst kan de nära anhöriga ta väldigt illa upp om du skulle råka glömma bort eller missa ceremonin. 

Sådan information skrivs alltid ut i inbjudan eller i dödsannonsen. Kan du inte tyda det bör du alltid ta kontakt med någon av de som ansvarar för ceremonin och fråga vad som gäller. Har du inte fått någon inbjudan och inte heller kan hitta informationen i dödsannonsen kan det vara så att begravningen görs väldigt privat. Då bör du inte dyka upp. 


Fotografering under ceremonin

Vill du visa på vett och etikett och vara en trivsam begravningsgäst råder vi dig att fråga ansvarig person på plast om fotografering under ceremonin är okej eller inte. För en del är det helt okej, och det kan till och med i vissa fall vara så att det finns en fotograf på plats. För andra är det dock inte något som önskas, vilket man då får respektera.