Hur går en borgerlig begravning till?


Om du önskar anordna en begravning där ni får mer fria tyglar och valmöjligheter kring hur begravningen ska genomföras är det en borgerlig begravning du ska välja. En borgerlig begravning kan äga rum var som helst, och det finns inga specifika riktlinjer att förhålla sig till när det kommer till saker som ingång, musik eller lokal. Till skillnad från vid en kyrklig begravning behöver du inte rätta dig efter eller följa Svenska kyrkans ordningar. 


Trots att en borgerlig begravning innebär mer frihet och flexibilitet för dig som ska anordna ceremonin krävs det att du har koll på vissa saker för att eventet ska uppfylla önskemålen. Nedan går vi igenom hur en borgerlig begravning går till och vad som är bra att tänka på!


Vem leder en borgerlig begravning?

Skillnaden mellan en borgerlig begravning och en kyrklig begravning är främst att en borgerlig begravning leds av en borgerlig officiant. Det istället för att en präst ska leda begravningen enligt Svenska kyrkans ordning. 

Den borgerliga officianten kan vara vem som helst, det vill säga den du själv önskar ska leda ceremonin. Det är inte helt ovanligt att man väljer någon av följande personer som officiant:

  • en vän
  • en kollega
  • en familjemedlem
  • en släkting eller nära anhörig 

Det viktigaste är att du väljer en person som känns passande för uppgiften. Det finns inget krav på att några specifika lagar ska följas under ceremonin, utan officianten ska bara hålla i och följa det planerade programmet. 


Var kan man hålla en borgerlig begravning?

Det finns inga specifika regler och krav på att en borgerlig begravning ska hållas på en viss plats eller i en viss lokal. Vanligt är att man väljer att anordna begravningen i ett kapell, men detta är helt valfritt utifrån personliga önskemål och behov. 


Du kan alltså välja att hålla begravningen och tillhörande ceremoni i hemmet, vid havet, vid graven eller på annan specifik plats. Så länge du gör val som är respektfulla i hänsyn till den avlidne är allt valfritt. Många kyrkor och begravningsplatser tar dock emot såväl kyrkliga som borgerliga ceremonier. 


Har ni önskemål om att den borgerliga begravningen ska göras enligt en viss tradition eller att man under ceremonin ska inkludera mer religiösa inslag är det fullt möjligt. Du kan rådfråga en präst, en begravningsplanerare eller en begravningsbyrå om du känner dig osäker kring hur begravningen ska hållas. 


Begravningen kan utgå från ett visst tema

För att den borgerliga begravningen ska uppfylla de önskemål som den avlidne eller de nära anhöriga har gäller det att man har någon slags plan att utgå ifrån. Trots att valen är fria och det inte finns några krav på innehåll eller dylikt bör man utföra en ordning av något slag. En borgerlig ceremoni kan till exempel följa ett visst tema, så som den avlidnes intressen.