Vad kostar det att anlita en begravningsbyrå?

Vad kostar det att anlita en begravningsbyrå?


Att anlita en begravningsbyrå innebär en del kostnader, men många av dem hade du haft även om du valde att inte ta hjälp av en begravningsbyrå. Arbetskostnaden kan skilja en hel del, från 5 000 till 15 000 kronor är vanliga summor. Sedan tillkommer det förstås kostnader för kista, dekoration, urna och dödsannons till exempel. En begravning kostar oftast mellan 18 000 och 26 000 kronor i snitt, men både billigare och dyrare varianter förekommer.


Begravningsbyråns arbetskostnader


En begravningsbyrå tar alltid ut arbetskostnad samt att de utför en hel del arbete. Bland annat tar de betalt för all tid det tar att kontakta kyrkor, Skatteverket och annan koordinering. Även transportkostnader samt hantering av den avlidna läggs till arbetskostnaderna. Priserna skiljer sig rejält mellan olika begravningsbyråer och de kan variera beroende på var i landet du befinner dig samt hur konkurrensen ser ut. Mindre konkurrens innebär helt enkelt högre priser.


Begravningsbyrån tar också ut en arbetskostnad för sin tid som representant under begravningen. Många av dessa kostnader kan du helt enkelt inte komma ifrån. Om du väljer att planera begravningen online slipper du kostnader för ett möte med begravningsentreprenören.  Vill ni ha en visning av den avlidna tillkommer extra kostnader, detsamma gäller om ni behöver anlita extra bärare som bär kistan under begravningen. Ni kan också välja att bära kistan själva om ni vill det.


Kostnad för kista, urna och blomsterarrangemang


Ni kommer också behöva välja en kista, vilket oftast är den dyraste delen av begravningen. Det finns kistor som kostar från några tusenlappar upp till tiotusentals kronor. Om en kremation ska ske kommer även kistan att kremeras, därför brukar kistor till en kremationsbegravning inte vara lika påkostade. Dock tillkommer en kostnad för urna om den avlidna ska kremeras. Det finns ett stort antal urnor att välja mellan till varierande priser.


En begravningsbyrå har ofta ett samarbete med någon blomsteraffär där de kan hjälpa dig att beställa blomsterarrangemang till begravningen. De som anordnar begravningen kan välja en kistdekoration som ligger ovanpå kistan under begravningsceremonin. En annan kostnad för en begravning är dödsannonsen, som oftast kostar några tusen beroende på hur stor den ska vara. Om begravningsbyrån ska ordna ett program till begravningsgästerna tillkommer kostnader för detta givetvis, du kan även skapa dem själv.


Ska begravningsbyrån hjälpa till att ordna minnesstunden?


Att ha en minnesstund efter begravningsceremonin är standard och många väljer att låta begravningsbyrån hjälpa till med lokal och meny. Ofta har begravningsbyrån kontakt med någon cateringfirma som kan ordna serveringspersonal och dylikt. Det kan vara skönt att låta någon annan stå för den mesta planeringen, men om ni har en liten budget kan ni tjäna pengar på att ordna det själva. En minnesstund kan bestå av enkel fika, men även mat.


Hur mycket det kostar beror förstås på hur många gäster som kommer till begravningen. Det är den eller de som anordnar begravningen som beslutar om vem som får komma på minnesstunden.  Läggs inbjudan  i dödsannonsen bör ni be folk att anmäla ifall de kommer eller inte. På så sätt kan ni enklare planera hur mycket mat eller fika som kommer att gå åt under minnesstunden. Ta även hänsyn till den avlidnes önskan.


Kan man få hjälp med begravningskostnader


Kostnaden för en begravning ska vanligtvis tas ur dödsboet och det är inte de efterlevande som ska betala för den. Om dödsboet inte har några tillgångar kan den avlidna ha haft någon försäkring som ger ersättning för begravningen. I annat fall kan de anhöriga vända sig till kommunen för att ansöka om bidrag till begravningen. Bidrag brukar ges till en billigare begravningsceremoni. Skulle bidraget av någon anledning avslås kan man finansiera begravningen genom att ta lån. För att läsa mer information om detta, ansök om lån här. Priset för en begravning kan variera från 8 000 till 100 000 kronor.

Det är den eller de som anordnar begravningen som beslutar om vilka som får komma på minnestunden