Vad för typ av urna ska man välja?

Vad för typ av urna ska man välja?

När en anhörig har avlidit är det många val som måste göras. Att välja en urna kan vara ett av de valen. Det kan också vara så att den person som vill planera sin egen begravning har funderat kring vilken typ av urna som bör väljas. Det finns ett par hållpunkter som främst finns där av praktiska skäl, men i stort handlar allt om personlig preferens. Här kommer vi att presentera fakta kring olika typer av urnor.


Välja urna efter typ av gravsättning


Beroende på hur begravningsceremonin är upplagd kan man välja flera olika typer av urnor. Om personen är kremerad redan när ceremonin ska äga rum väljer de flesta att ha en lite finare typ av urna, att jämföra med kista. Om personen däremot ligger i en kista under ceremonin, och kommer att kremeras efteråt, väljer en del att använda den gratis urna i papp som tillhandahålls efter kremeringen. Här bestämmer ni anhöriga helt efter eget tycke, eller efter den avlidnes önskemål.


Många låter gravsättningen bestämma typen av urna som används. Om den avlidne ska gravsättas i en minneslund, urnlund, eller spridas för vinden, fungerar urnan i papp utmärkt. Ska den avlidne spridas i vatten finns det speciella urnor som upplöses i vatten, vilket gör att all aska når vattnet. Det kan nämligen vara svårt att få ur all aska med en vanlig urna. Ska en urna finnas i ett kolumbarium behövs en annan typ av urna.


Olika utseenden på urnor


Om man vill välja en personlig eller en mer utsmyckad urna kan man välja att köpa en egen urna. Precis som med kistor finns det ett stort urval av urnor och i många fall kan de specialdesignas efter de anhörigas eller den avlidnes önskemål. När det gäller material finns det urnor i trä, metall, glas och keramik. Detta skapar en stor variation i utseenden. Traditionella urnor liknar ofta gravlyktor eller typiskt rundade urnor med fot.


Numera finns dock också urnor med väldigt kreativa, och ibland mycket moderna, utseenden. Vad sägs om klotrunda urnor, äggformade urnor eller urnor i kraftigt, skimrande glas? 

Urnorna kan ha såväl en matt som glansig yta och de kan vara tillverkade i icke-nedbrytbart material såväl som i nedbrytbart material. Vid en begravningsceremoni är det vanligt att pryda en urna med urn-dekorationer vilket gör att även en enkel och stilren urna kan få ett annat utseende under ceremonin.


Miljövänliga urnor


Som nämndes tidigare finns det urnor som är biologiskt nedbrytbara, och gör därmed mindre klimatavtryck. Denna typ av urnor passar förstås inte om urnan ska stå i ett kolumbarium, men om den avlidne och ni anhöriga är miljömedvetna finns det ett allt större utbud av miljövänliga urnor. Borta är alltså tiden när nedbrytbara urnor begränsades till urnor i speciell papp. Denna typ av urna finns också i urnor som lämpar sig extra bra för askspridning.


Bland de biologiskt nedbrytbara urnorna finns urnor i vackert glas, men även i olika typer av fiber som går att få i olika finish, blanka och matta ytor i olika färger. Dessa urnor kan ha utsmyckningar ingraverade i samma nedbrytbara material, vilket gör att du kan välja en urna som inte är helt slät. Många av dessa urnor har också fotografi-motiv och många är så kallade havsurnor som kan sänkas ned i havet.


Priser


Priserna för urnor varierar. Den allra billigaste urnan är den i papp som går att få gratis. Sedan ligger priserna på några hundralappar till flera tusen kronor. De flesta urnor ligger dock under 4 000 kronor. Önskar ni att specialdesigna urnan med gravyr eller att få den handmålad ökar detta förstås priset.