5 saker att tänka på när du planerar en begravning

Att planera en begravning kan vara en svår och emotionell uppgift, särskilt om det handlar om en nära anhörig. Det finns många saker att tänka på och beslut att fatta, och det kan vara svårt att veta vart man ska börja. I denna artikel ger vi dig 5 tips på saker att tänka på när du planerar en begravning, oavsett om det handlar om att planera sin egen begravning eller att ta hand om arrangemangen efter en nära anhörigs bortgång.


  1. Planera din egna begravning. För att hjälpa din familj att slippa ta några av alla dessa beslut mitt i sorgen kan det vara värt att planera din egen begravning, där du anger önskemål för begravningen i sin helhet. Du kan se begravningsplaneringen som en förlängning av testamentsplaneringen.


  2. Låt alla närstående vara med. När du planerar en begravning för din anhörige är det viktigt att ta hänsyn till varje familjemedlems önskemål för begravningen. Om den avlidne dokumenterade sina önskemål om begravning innan de gick bort har du en riktlinje att följa och de flesta familjemedlemmar kommer med all säkerhet att ställa sig bakom planen. Men om den avlidne aldrig tidigare uttryckt sina önskemål om sin begravning är det upp till familjen att bestämma hur den ska se ut. Eftersom begravningen är en så stor del av sorgeprocessen är det viktigt att ta hänsyn till alla närståendes åsikter.


  3. Anlita en begravningsbyrå. Det finns många fördelar med att anlita en begravningsbyrå när man ska ordna en begravning. Begravningsbyrån tar hand om alla praktiska detaljer och de hjälper därmed dig att spara tid och energi i vad som troligen är en av livets svåraste situationer.


  4. Bjud in alla med en relation till den avlidna till begravningen. Begravningar ger människor en chans att ta farväl av den avlidne. Det är en ritual som kan ge tröst även om den inte kan återuppliva den avlidne. Med tanke på detta är det en fin gest att hålla begravningen öppen för alla som är intresserade av att delta. Du kanske inte är medveten om alla människor som påverkades av din anhörigas död.


  5. Fokusera på det som är viktigt. Begravningar handlar aldrig om att imponera på folk, det handlar om att lägga din älskades minne till vila och få alla sörjande en chans till ett fint avslut. Det är alltså inte viktigt om en liten detalj inte går exakt som planerat. Det som är viktigt är att de människor som älskade eller hade en relation till den avlidne får samlas på en plats för att uttrycka sin sorg. Bara för denna dag kan du släppa all prestige och perfektion och fokusera på det som är viktigast, vilket är att hedra den döda.